• 0 Επιλέξτε σνακ, έξυπνα

    0.00 of 0 votes

    Τρώγοντας κάθε λίγες ώρες είναι ένας καλός τρόπος να διαχειριστείτε το βάρος σας, να συγκρατείτε την πείνα σας και να κρατήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο. Επιλέξτε σνακ που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες, όπως τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι με φρούτα, ωμά λαχανικά, δημητριακά και γάλα, φρούτα και μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι και smoothie με φρούτα.

  • 0 Χρησιμοποίησε μπαχαρικά

    0.00 of 0 votes

    Βάλε λιγότερο αλάτι ή λιπαρά στο φαγητό σου και δώσε του γεύση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μπαχαρικά. Μπορούν πραγματικά να κάνουν θαύματα στην κουζίνα σου! Μην τα υποτιμάς. Επίσης, τα πικάντικα φαγητά υπόσχονται να αυξήσουν λίγο τον μεταβολισμό σου. Πρόσθεσε λοιπόν, πιπέρι, τσίλι ή καυτερές πιπεριές στις συνταγές σου.

  • 0 Βάλτε τα παιδιά στην κουζίνα

    0.00 of 0 votes

    Μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή του παιδιού στην παρασκευή των γευμάτων είναι το πρώτο βήμα στο να τα κάνουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Ζητήστε λοιπόν από τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού, της σαλάτας ή ακόμα και στο στρώσιμο του τραπεζιού και να είστε σίγουρη ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες το παιδί να δοκιμάσει το φαγητό ή τη σαλάτα που το ίδιο έφτιαξε. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν μπορεί να γίνουν πιο ενθουσιώδη με το φαγητό τους και έχουν την διάθεση να δοκιμάσουν –τουλάχιστον μία φορά- το γεύμα που μαγείρεψαν σε σχέση με τα παιδιά που κρατούνται μακριά από αυτήν την διαδικασία αυτή.

  • 0 Αντικαταστήστε τους χυμούς με ολόκληρα φρούτα

    0.00 of 0 votes

    Τη στιγμή που νιώθετε πείνα προτιμήστε να φάτε ένα ολόκληρο φρούτο αντί να πιείτε το χυμό του, αφού τα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες όταν τα καταναλώνουμε ολόκληρα και όχι όταν τα κάνουμε χυμό. Αν παρ' όλα αυτά προτιμάτε τα φρούτα σε υγρή μορφή, επιλέξτε να φτιάξετε smoothies χρησιμοποιώντας τα φρούτα με τη φλούδα, έτσι ώστε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να καθυστερήσετε το αίσθημα της πείνας μέχρι το επόμενο γεύμα.

  • 0 Καταναλώστε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά

    0.00 of 0 votes

    Συμπληρώστε τα κυρίως γεύματά σας με σαλάτες, και κυρίως με πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και επιπλέον σας δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

  • 0 Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως

    0.00 of 0 votes

    Αντικαταστήστε το άσπρο ψωμί με ολικής αλέσεως, καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό ή δοκιμάστε κάτι διαφορετικό, όπως πλιγούρι, κριθάρι, καστανό ρύζι. Τα προϊόντα ολικής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

  • 0 Χυμός ή smoothies; Tι να επιλέξω;

    0.00 of 0 votes

    Πολλές φορές έχει τύχει να βρεθούμε ανάμεσα σε αυτό το δίλημμα. Τι να επιλέξω; Ένα φρέσκο χυμό ή ένα κρεμμώδες smoothies. Ο χυμός φρούτων και λαχανικών αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνουμε από την κατανάλωση τους ειδικά αν δυσκολευόμαστε να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή διατροφή μας.   Υπέρ και κατά των χυμών Ο χυμός είναι πλούσιος σε υγρά και θρεπτικά συστατικά, αλλά απομακρύνει αρκετές από τις φυτικές ίνες των φρούτων ή των λαχανικών. Έτσι, το πεπτικό σύστημα απορροφά ευκολότερα και γρηγορότερα τα θρεπτικά συστατικά των χυμών. Αυτό σημαίνει πως ένας χυμός μας χορταίνει λιγότερο σε σχέση με ένα smoothie αλλά στερούμαστε και τα τεράστια οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για τον οργανισμό μας. Η απουσία φυτικών ινών, βοηθά τη γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος (σακχάρου).     Υπέρ και κατά των smoothies Σε αντίθεση με τους χυμούς, τα smoothies περιέχουν ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό, ακόμα και τη φλούδα, επομένως και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, αν και τεμαχισμένες. Έτσι τεμαχισμένες πέπτονται ευκολότερα. Επίσης, η παρουσία των φυτικών ινών κάνει τα smoothies πιο «χορταστικά» και μειώνει το ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, χωρίς να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη ποικιλία από υλικά, ώστε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την διατροφική τους αξία. Για παράδειγμα, προσθέτοντας γιαούρτι, τους δίνουμε πρωτεΐνη ή προσθέτοντας αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου παίρνουμε καλά λιπαρά. Προσοχή όμως γιατί τα smoothies περιέχουν αρκετές θερμίδες ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους ένα  πλήρες γεύμα άσχετα που είναι σε υγρή μορφή. SOS!!!!! Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τους χυμούς και τα smothies άμεσα, το πολύ σε 15 λεπτά από την παρασκευή τους, γιατί το οξυγόνο του αέρα και το φως καταστρέφουν πολλές από τις βιταμίνες τους.

  • 0 Ο ρόλος του πρωϊνού στους μαθητές

    0.00 of 0 votes

    Tο σχολείο ξεκίνησε και το πρωινό ξύπνημα των παιδιών είναι πλέον πραγματικότητα. Τι είναι όμως σημαντικό να προσέξουν οι μαθητές στη διατροφή τους; Το πρωινό!!!!!! Πολύ συχνά τονίζεται η μεγάλη σημασία του πρωινού γεύματος. Γιατί όμως;   Μετά τον βραδινό ύπνο, οι  αποθήκες του σώματος σε ενέργεια είναι άδειες με αποτέλεσμα να χρειάζονται επαναφόρτιση μέσω της πρόσληψης τροφής. Ένα εύκολο και κατανοητό παράδειγμα για τη λειτουργία του πρωινού στον οργανισμό είναι το εξής: Το αυτοκίνητο για να κινηθεί χρειάζεται βενζίνη έτσι και ο οργανισμός χρειάζεται ως καύσιμο, ενέργεια από την τροφή που καταναλώνουμε το πρωί για να αρχίσει να λειτουργεί. Ένας μαθητής έχει ανάγκη από ενέργεια για να περπατήσει, να τρέξει, να παίξει, να σκεφτεί, να διαβάσει. Πρέπει να καλύψει αυτές τις ανάγκες μέσω της κατανάλωσης τροφής, νωρίς το πρωί, πριν ακόμα ξεκινήσει το σχολείο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν το πρωινό παραλείπεται, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν, ο οργανισμός υπολειτουργεί, υπάρχει αίσθημα κόπωσης, κούρασης, υποτονικότητας και αδυναμίας συγκέντρωσης.. Επιπλέον, το αίσθημα της πείνας γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερες πνευματικές αποδόσεις και επιδόσεις, αυξημένη συγκέντρωση, επιδόσεις στη φυσική δραστηριότητα και χαμηλά ποσοστά παχυσαρκίας.   Μερικές προτάσεις για πρωινό γεύμα: 1 φλιτζάνι γάλα 1.5% με δημητριακά ή βρώμη και 1 φρούτο 1 τοστ με κασέρι και γαλοπούλα με ένα φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα 1 φλιτζάνι γάλα 1.5% με 1 φέτα σπιτικό κέικ 1 φέτα ψωμί με 1 αβγό βραστό και 1 φρούτο 1 τορτίγια με κρέμα τυριού, κασέρι, γαλοπούλα, μαρούλι, ντομάτα 1 κρύο σάντουιτς με τυρί, ντομάτα 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%, 1 σπιτική μπάρα δημητριακών, 1 φρούτο 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%, 1 pancakes με μέλι και τριμμένους ξηρούς καρπούς

  • 0 Σπαγγετι Μπολονεζ

    0.00 of 0 votes

    Μία ωραία και λαχταριστή επιλογή για αυτούς που τους αρέσουν τα μακαρόνια   Υλικά 500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 κουτί τοματάκιακονκασέ ή φρέσκες τομάτες ψιλοκομμένες ½  ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 4 κς ελαιόλαδο 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί Αλάτι Πιπέρι Τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα Εκτέλεση Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του. «Σβήνουμε» με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο ζεστό νερό. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέριστον κιμά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον μαϊντανό 10 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος.Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά. Τα αφήνουμε να βράσουν.Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα λαδώνουμε.Σερβίρουμε αμέσως σε μερίδες τα ζυμαρικά, μοιράζουμε από πάνω τον κιμά και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα.

  • 0 Σουφλε σπανακι

    0.00 of 0 votes

    Ένας άλλος  τρόπος  μαγειρέματος για αυτούς που δεν τους αρέσει πολύ το σπανάκι   ΥΛΙΚΑ 1500 γρ σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι  (ή 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο) 1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος χυμός 1 λεμονιού 250 γρ φέτα με λίγα λιπαρά ή ανθότυρο 150 γρ (6 φέτες) ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομμάτια φρυγανιά τριμμένη (3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές σούπας) 2 γιαούρτια στραγγιστά 2% (400γρ) 2 αυγά 4 κουταλιές ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι   ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Σε μία πλατιά κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το αλατοπίπερο, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά ενώ κάθε τόσο ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν οι ρίζες καλά και να μην έχει πολύ ζωμό. Όσο ζωμό περισσεύει τον στραγγίζουμε. Αφού το βγάλουμε απ’ τη φωτιά τρίβουμε μέσα τη φέτα και τη γαλοπούλα και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα βαθύ πυρέξ και πασπαλίζουμε τη φρυγανιά. Βάζουμε μέσα το μίγμα από το σπανάκι.  Σε ένα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι μαζί με τα αυγά και λίγο αλάτι και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το γιαούρτι, περίπου στα 40 λεπτά. (προσοχή γιατί η κρούστα από πάνω μαυρίζει εύκολα).